Guilde
Het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas is een vereniging die tot doel heeft het gebruik van Franse en buitenlandse kaas in de meest brede zin te bevorderen. Zij tracht dit doel te bereiken door het geven van voorlichting op velerlei wijze over Franse kaas en overige Buitenlandse kaas.
Oprichting
Het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas is opgericht na een besluit om een Hollandse afdeling van het wereldwijd bekende ‘Guilde Internationale des fromagers Confrérie des Saint-Uguzon’: Het Franse broederschap van producenten van authentieke kaasspecialiteiten. Elke regio in Frankrijk kent nl. eigen streekspecialiteiten zoals bijvoorbeeld Livarot in Normandië; Roquefort uit Aveyron; Munster uit de Elzas tot aan de Beaufort bereid in de hoge Alpen
De hoofdzetel is gevestigd in Dijon en is opgericht in 1969 door Mr. Pierre Androuët. Kleine en grote kazen vinden hun weg naar consumenten over de hele wereld en om de export te stimuleren aan de buitenlandse afnemers worden voornamelijk grote winkelketens en importeurs beloont met een lidmaatschap. Het broederschap heeft in de loop der jaren tientallen buitenlanders in het kaasbroederschap opgenomen. Nederland telt ruim 60 members in 1993 en zij besluiten, na een uitgebreide enquete in 1992 gezamenlijk tot de oprichting van een Nederlandse tak.
De respons was overweldigend en twee derde van de leden schaarde zich spontaan achter het initiatief. Het meer business to business contact spreekt de groep aan ofschoon dit slechts een positieve nevendoelstelling is.
Op quatorze juillet, 14 juli 1993, de Franse Nationale feestdag, zijn op kasteel Keukenhof te Lisse, de Nederlandse leden van het Franse kaasgilde St. Uguzon bijeengekomen en vieren de oprichting van het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas. Speciaal hiervoor is het bestuur gehuld in nieuwe kledij. Waarover we verder meer vertellen.
Heden ten dage is het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas gericht op een totaliteit van authentieke buitenlandse kazen en daarom zijn we ook bekend onder de naam Buitenlandse Kaasgilde.
Doelstelling
Het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas heeft als doelstelling het op alle verantwoorde manieren in stand houden van de oprechtheid van authentieke kazen en verbreding van de kennis over deze specialiteiten bij een breed publiek zowel richting vakhandel als de consument. Immers, authentieke kazen zijn een feest. Dit krijgt invulling op verschillende manieren zoals het aanhalen van de onderlinge band tussen de individuele gildebroeders en zusters door minimaal van het organiseren van minimaal twee keer per jaar een gestructureerde bijeenkomst, het balloteren en voordragen en de begeleiding en intronisatie van nieuwe leden, consumenten activiteiten, voorlichting en het organiseren van de wedstrijd om de Huber van der Weegen trofee: Het BKKC; Buitenlandse KaasKeurConcours.
Kledij
Sinds 1993 draagt het dagelijks bestuur het traditionele tenue dat ontworpen is met een missie: het moest een Bourgondische kledij worden met veel uitbundigheid of veel frutsels en tierlantijnen, geen opvallende kleuren maar tinten van hemel en aarde zoals blauw en rood wat ook bij Franse kaas hoort.
Toen de vier bestuursleden met veel zweetdruppels op het voorhoofd voor de 1e keer de nieuwe kostuums op een waardige manier presenteerde, werd er dan ook enthousiast geapplaudisseerd. Door de kleuren blauw en rood als gezichtsbepalend in het kostuum te gebruiken benadrukte het gilde tevens de goede samenwerking tussen het Franse en Nederlandse bedrijfsleven. In de nationale vlaggen van beide landen zijn de kleuren rood en blauw prominent aanwezig.
Moiree-stof in de kleuren crème pastelblauw, rood en groen is in het onderkleed verwerkt en als versiering van het hoofddeksel. Deze stof geeft een geaderd effect en verwijst naar de verschillende typen Franse kaas: rode korst, blauwader en witte korst kaas. Deze kleuren zijn met elkaar verbonden door antiek goudbrokaat en komen in ruitvorming in de kostuums terug. De ruitvorming verwijst naar de vier windstreken waaruit alle specifieke Franse zuivelproducten voor de Nederlandse handel en consument beschikbaar zijn.
De ontwerpen zijn verder gebaseerd op kostuums uit de middeleeuwen; tijdens de intronisaties draagt het bestuur het voltallige kostuum aangevuld met versierselen om de hals.
Grand Maître
In 1997 verschijnt voor het eerst de Grand-Maître; deze is verantwoordelijk is voor het behoud van de buitenlandse kaaskennis, vakmanschap en intronisatie van nieuwe leden. Hij of zij heeft een adviserende rol en derhalve geen stemrecht. De Grand Maître wordt gekozen door het bestuur voor de periode dat hij/zij deze functie uitvoert.
Tot nu toe kent het Guilde Piet van Leeuwen, Huber van der Weegen en Wim Tiemessen als bekleders van deze functie.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in september 1996 overhandigde de Franse ambassadeur Bernard de Montferrand een kunstig bewerkte intronisatiestaf. Met de uitreiking van deze staf werd bezegeld hoe bijzonder blij de Fransen zijn met de Nederlandse tak van het Saint-Uguzon.
De manshoge staf is gemaakt van onder meer alpaca zilver en wordt bekroond door het logo van de vereniging, 2 Nederlandse leeuwen die hun punt Franse kaas omklemmen. De staf wordt symbolisch gebruikt bij iedere intronisatie door de Grand-Maître, al bijna 35 jaar lang.
Introniseren
Alleen zij die zijn geïntroniseerd in de gilden Saint-Uguzon, Taste de Fromage of het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas kunnen lid worden van de vereniging. Voordat de leden kunnen worden voorgedragen om geïntroniseerd te worden, dient het lid zich minimaal drie jaar verdienstelijk te hebben gemaakt voor buitenlandse kaas in Nederland. Ieder lid is gerechtigd schriftelijk nieuwe leden voor te dragen. De intronisatiecommissie adviseert het bestuur, dat uiteindelijk beslist wie er uitgenodigd worden. Ieder lid onderschrijft de noodzaak van bezoeken aan de voor- en najaar bijeenkomsten en zal zover in zijn of haar vermogen ligt hierbij aanwezig zijn.
Tijdens de najaar bijeenkomst wordt er geintroniseerd; een waar ritueel dat ieder lid zich nog lang zal heugen. De intronisee krijgt een mantel omgehangen en terwijl de Grand Maître hem of haar toespreekt krijgt hij/ zij 2 tikken op de linkerschouder en 2 tikken op de rechterschouder met voornoemde staf. Dat is het teken dat leden officieel in de vereniging zijn opgenomen. Een lid mag zich na de intronisatie EN het afleggen van de eed Maître Fromager noemen.
Een forse draagmedaille wordt omgehangen en een draagspeld en oorkonde worden overhandigt. Met een handtekening in het register der namen en het gezamenlijk afleggen van de eed van trouw is de ceremonie compleet.
Alle gildebroeders en zusters worden verzocht, op indicatie van het bestuur, in voorkomende gevallen hun officiële onderscheiding (lint met medaille van het Guilde Maîtres des Fromagers aux Pays Bas) te dragen, zo ook bij iedere intronisatie.Om toe te treden tot het Guilde des Maîtres Fromager aux Pays-Bas moet men gevraagd worden. De uitnodiging vindt plaats na een strenge ballotage. Een toekomstig lid moet zijn of haar sporen verdiend hebben in het kaasvak en genoeg kwaliteiten in huis hebben om bij te dragen aan de boodschap van het Kaasgilde. De kleine honderd leden komen uit allerlei takken van de kaasbranche, van kaasverkoper tot inkoper, groothandel en andere kaaskenners.
Ontmoet het bestuur
Het bestuur wordt gevormd door tenminste 3 gildebroeders/zusters, die vanuit hun beroep direct of indirect met (de vermarkting van) buitenlandse kaas actief zijn. Het zittende bestuur heeft zich 3 jaar geleden ten doel gesteld om een eerlijker verdeling van mannen en vrouwen in de ledenkring te realiseren alsook de gemiddelde leeftijd van de leden drastisch te doen verlagen. Daarnaast is een gezonde exploitatie uiteraard van wezenlijk belang om voor nu en in de toekomst het voortbestaan van het gilde te waarborgen. Gemiddeld komt het bestuur 6x per jaar samen en momenteel worden jongelieden opgeleid voor het voortzetten van deze dankbare taak.

I. van den Heuvel
Voorzitter
P. Poelstra
Vicevoorzitter & Penningmeester
A. van de Ende
Bestuurslid – KennisdelingEre-leden en lid van verdiensten
Ereleden zijn die leden, die op grond van bijzondere diensten binnen het bestuur en voor de vereniging, als zodanig door het bestuur zijn benoemd en hun benoeming hebben aanvaard
Leden van verdienste zijn leden die op grond van bijzondere diensten binnen het Guilde en voor de vereniging, als zodanig door het bestuur zijn benoemd en hun benoeming hebben aanvaard.