AOC / AOP Kazen

Appellation d’Origine Contrôlée, maar beter nog; Appelation d’Origine Protégée.

Voor ons, als specialisten in kaas, vallen onder deze naam vele beschermde kaassoorten die een wezenlijk deel uitmaken van het assortiment! Ja, in kwaliteit maar zeer zeker ook in onderscheid! Was die bescherming vooral een Franse aangelegenheid (de welbekende A.O.C.), sinds 1992 kent Europa ook zo’n kwaliteitscontrole die wordt afgekort met AOP!

Appellation d’Origine Contrôlée (vaak afgekort tot AOC of soms tot AC) is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Sinds 1992 is daar het Europese Appellation d’Origine Protégée (AOP) bij gekomen. Een AOP is een vorm van een beschermde oorsprongsbenaming. Ook Zwitserland kent een gelijknamige kwaliteitscontrole. Deze producten moeten voldoen aan de productievoorwaarden die zijn vastgesteld door het INAO. Deze bepalingen zijn zeer streng, en gelden voor een aantal producten, zoals wijn, kaas, olijfolie, olijven, honing en noten.

Kaas eisen INAO
Voor kazen hebben de eisen van het INAO met name te maken met:

  • het gebied waar de kaas geproduceerd wordt,
  • het gebied waar het vee waarvan de melk gebruikt wordt moet verblijven,
  • het voedsel van het vee,
  • het type melk dat voor productie gebruikt wordt (koe, schaap, geit),
  • de productiewijze van de kaas,
  • de rijpingswijze en rijpingsperiode,
  • de kwaliteitscontrole.

Bij elke geproduceerde kaas moet aangegeven worden:

  • Naam van de appellation d’origine, bijvoorbeeld “Appellation d’Origine Bleu d’Auvergne”.
  • Naam, firmanaam en adres van de producent.
  • De vermelding “France”, “Produit de France” of “Produce of France” in geval van export.
  • Code voor de productiepartij.