AOC / AOP Kazen

AOC is AOP geworden

Dit is een beschermde Europese bescherming, in het Frans Appellation d’Origine Protégée met het roodgele logo

Frankrijk kent al sinds 1955 een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) voor een aantal authentieke kazen net als men dit al kende voor een aantal wijnen.

Het aantal kaassoorten met een AOP AOC in Frankrijk is uitgegroeid naar 44.

De soortnaam en het bijbehorende AOP AOC-logo mogen uitsluitend gebruikt worden als de kaas vervaardigd is in een bepaalde streek en wordt geproduceerd volgens de voorschriften. Dit betreft melksoort, behandelingen, productie, rijping, gewicht, etc. en wordt streng gecontroleerd.

AOP AOC staat garant voor de authenticiteit van de kaas.

Sinds 1992 kent de Europese Unie een kwaliteitsbeleid met diverse landbouwproducten een systeem met Europese logo’s waaronder een Beschermde Oorsprongbenaming (BOB) en een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
Deze bescherming geldt voor Frankrijk voor alle AOP AOC kazen en voor enkele kazen met een Label Rouge of Label Régional:

Label Rouge: Franse Emmentaler Central Grand Cru, Raclette of fromage à raclette, Mimolette veille / extra veille en een Brie au lait thermisé.

Label Régional: Emmentaler Français Savoie, Tomme de Savoie, Tomme Pyrénées